top of page

Styrka för BJJ?

Jag predikar vikten av specificitet. Till exempel påstår jag att om du vill bli bättre på BJJ, måste du spendera mer tid på att träna BJJ. Det är uppenbart att detta koncept sträcker sig utöver mattorna och är relevant för alla sporter. Oavsett ditt evenemang finns det ingen ersättning för specificitet och träning. Samma logik gäller även för styrketräning. Om du vill förbättra en viss övning måste du utföra den.


Med det sagt, vikten av specificitet betyder inte att du bör begränsa dig själv till att upprepa samma övning eller aktivitet i all oändlighet. Det är oundvikligt att du så småningom kommer att behöva utöka din träningsrepertoar. Under sådana tider ser jag, som coach min roll som en problemlösare. Mitt jobb är att identifiera svaga länkar i kedjan och sedan ta fram lösningar för att överkomma dem. Istället för att se hård träning eller repetition som svaret på allt, finns ofta bättre sätt att hantera specifika problem.


Ett exempel är pullups, som är direkt relaterat till BJJ, då övningen stärker de primära muskler som används i BJJ. Men hur stark du än blir i pullups, finns ändå sätt att anpassa övningen, så att den blir direkt användbar i BJJ, för att på så sätt ta det bästa från båda världar, men anpassa den för dig och din sport. Ett exempel på detta är att hänga din gi-jacka över en stång/ trädgren/ gungställning och göra pullups genom att hålla i tyget. Är pullups för tungt och du söker ett substitut, kan du alltid lägga din gi-jacka över köksbordet, sträcka ut kroppen raklång under och köra rodd.


Ett annat exempel är pushups. Om du har ett svagt grepp kommer det att drabba din BJJ negativt, men vad har då pushups med saken att göra? Är det inte enbart dragövningar som skapar handstyrka? Inte riktigt. Handens och underarmens muskulatur behöver en balans för att vara maximalt funktionella. Du behöver alltså träna både dina flexormuskler (knyta händerna) och dina extensormuskler (öppna händerna). Det är här övningen pushups kommer in. Genom att göra armhävningar på fingrarna kommer du att stärka dina extensormuskler och därmed på en mer välbalanserad styrka.


Ett sätt att bli mer komplett inom BJJ är att bli allroundtränad och ha en funktionell fysik. Vad menar jag då med det? Du behöver (i mitt tycke) ha fyra fokusområden: Flexibilitet, Kondition, Styrka och Teknik. Identifiera dina svaga områden inom sporten (i detta fall relaterat till styrka) och fokusera på det området en period. Förutom grepp är corestyrka och styrka i nacken ofta bortglömda områden. Och när jag pratar core, pratar jag även om baksidan av kroppen. I BJJ tränas magmuskulaturen mycket, framförallt i guard, medan lumbarmuskulaturen oftast är både svag och stel. Detsamma gäller nackträning. I BJJ använder du huvudet som ett verktyg i ditt game, på samma sätt som du använder dina armar och ben. Det betyder att du behöver ha en stark och välmående och det simplaste sättet att åtgärda detta är givetvis att träna och stretcha frekvent.


Min fråga till dig blir: hur kommer du att träna din svagaste länk?


Mikael Zingmark


200 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page