top of page

Motivation eller disciplin?En av de största myterna gällande träning handlar om motivation. Människor som är vältränade, flexibla, eller på annat sätt utmärkande inom sin sport är helt enkelt mer motiverade, -eller?


Sociala medier har en tendens att enbart belysa resultatet av allt som sker bakom kulisserna. Det skulle antagligen vara ganska trist för dig att betrakta de dagar när belysningen inte fungerar, när vädret är sämre eller när personen är på dåligt humör, vilket i sin tur skulle leda till färre ”likes”. Detta skapar dock en falsk illusion som kan ha förödande konsekvenser om människor börjar tro att det är på riktigt.


Alla människor upplever upp och nedgångar i livet och alla människor har dagar där lusten saknas, där motivationen tryter och där det skulle vara enklare att dra täcket över huvudet och somna om. Men om du väntar på att känna lusten eller motivationen kommer din träning och därmed dina resultat att bli lidande eftersom motivation är flyktigt. De som är framgångsrika tränar inte enbart när de har lust, de är tillräckligt disciplinerade för att träna oavsett om de är motiverade eller inte och därmed får de resultatet de eftersträvar.


“Self-discipline is the ability to make yourself do what you should do, when you

should do it, whether you feel like it or not.” – Elbert Hubbard


En av nycklarna till att bli mer framgångsrik och nå de mål du satt upp för dig själv är att erkänna att livet ibland är extra tufft. Det gör det enklare att se bortom motivationens illusion och istället skapa vanor som leder till de mål du har satt upp. Självklart är det fantastiskt när motivationen infinner sig och du känner den i hela kroppen, men du kommer att nå dina mål betydligt snabbare om du förlitar dig på självdisciplin och känslan av att ha presterat något.


”First we make our habits, then our habits make us” – Charles C. Noble


En disciplinerad person väntar inte på att den perfekta känslan ska infinna sig. De värnar om känslan av prestation och inser att det är där den verkliga glädjen finns. Du behöver inte vara motiverad för att lyckas. Det du behöver är självdisciplin nog att träna oavsett om du känner för det eller inte. Framgångsrika människor slösar inte tid på att leta efter motivation. De är upptagna med att träna, vilket leder till att de så småningom kan njuta av frukterna av deras arbete. Och med tiden kommer det att bli en del av den du är och vad du gör.


Mikael Zingmark


276 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page