top of page
  • Skribentens bildMSA

Träning vs tävling



Din inställning på träningen är helt avgörande för din framgång inom sporten som du utövar. Med framgång menar inte jag bara guldmedaljer utan mer att man har lyckats skapa en hälsosam, långsiktig och hållbar relation till själva aktiviteten.


Under mina år som kampsportsutövare har jag sett många typer av personligheter och inställningar till träningen. Man kan kategorisera i två stora grupper: dem som prioriterar att bli bättre på träningen och dem som prioriterar att vinna på träningen. Det kan låta som att det är samma sak, man måste ju bli bättre för att kunna vinna, eller hur? Men faktumet är att de är varandras motsatser. Att vilja vinna hela tiden mot dina träningskompisar innebär att man inte tar några risker alls, man spelar säkert och framgången mäts alltid i relation till din prestation mot någon annans prestation.


Det finns tre STORA problem med denna inställning: (1) Enda sättet att bli bättre är att jobba på och utveckla våra svagheter, vilket innebär en risk i sig, då vi kommer testa något som vi vet att vi kommer misslyckas på. Så tränar man alltid för att vinna kommer man sällan våga släppa på sitt A-game och testa något man bör jobba på för att bli bättre. (2) Att min prestation mäts mot någon annans prestation betyder att många gånger kommer jag att vinna trots att jag kanske gjorde ett dåligt jobb, bara för att min motståndaren gjorde ett ännu sämre jobb. Är vinsten högsta prion så kommer jag vara nöjd med resultatet och inte lära mig något av min dåliga prestation. (3) Denna inställning är inte hållbar i längden. Man kan uppleva framgång i det korta loppet, men det som brukar hända är att skador och utbrändhet tar över och gör att man slutar träna.


Träningsrummet bör ses som ett laboratorium där man testar och finjusterar sina tekniker med sin individuella utveckling som mål. Det som är intressant är att fler och fler elitidrottare börjar förstå detta koncept och har implementerat vissa aspekter. En annan viktig orsak till den vinstorienterade inställningen på träningen är såklart coacherna. Har man dåligt ledarskap i träningsrummet så kommer man behöva kompensera med den "tuffa" inställningen då det krävs en stark självkänsla att våga ta risker och misslyckas för att bli bättre.

31 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page