top of page
  • Skribentens bildMSA

Tips på hur man undviker skadorSkador är en oundviklig del av träningen. Att röra på sig och utmana kroppen på olika sätt innebär alltid en risk för skador. Risken varierar beroende på vilken aktivitet vi pratar om, klättring utan rep till exempel, eller free soloing, har dödliga konsekvenser med en relativ stor sannolikhet att något faktiskt händer. Korta promenader däremot innebär en mycket liten risk för kroppsskador.


Oavsett viken aktivitet man föredrar finns det en del olika saker man kan göra för att hålla kroppen så frisk som möjligt. Dessa åtgärder klassar vi i två faser:

  1. Förebyggande åtgärder

  2. Åtgärder under ditt träningspass


Förebyggande åtgärder

Som vi nämnde tidigare, alla aktiviteter innebär en risk. Målet med förebyggande åtgärder är att försöka minska risken så mycket som möjligt innan vi ens utför själva aktiviteten. Det handlar om att förstå vilka faktorer som kan leda till skador och hantera dem i förväg. Några allmänna tips är:

  • Livsstil: Att ha en hälsosam livsstil kommer alltid hjälpa oss att undvika skador. Att träna medans man är bakis, har precis ätit en ostburgare och sovit 4 timmar är det perfekta receptet för att skada sig. Se till att du är utvilad och frisk inför dina träningspass.

  • Underskatta inte styrketräning: Om du håller på med en sport så rekommenderar vi att du kompletterar din träning med styrketräning. Att ha en stark muskulatur ger stabilitet till dina leder.

  • Underskatta inte rörlighetsträning: Att inte vara stel och ha ett komplett rörelseomfång är viktigt för att undvika skador.


Åtgärder under ditt träningspass

Det är viktigt att förbereda kroppen både fysiskt och psykiskt direkt inför din träning. Detta gör man enklast med en genomtänkt uppvärmning som höjer pulsen och aktiverar kroppen. Det är även viktigt att börja visualisera rörelserna som ska utföras för att koppla hjärnan med kroppen, en övning som dels kan hjälpa oss att undvika skador men som även gör att kvalitén i rörelserna blir bättre under passet.


En annan aspekt som är oftast bortglömd är stämningen som finns där du tränar om det är så att du tränar med andra. Det kan vara till exempel ett gym, en sporthall eller en matta. Finns det en tävlingsdominerad miljö där dem som du tränar med har som primärt fokus att vinna hela tiden, så kommer du behöva pusha dig hela tiden till maxkapacitet. Detta kommer ständigt att leda till onödiga skador. Det är därför viktigt att träna i en miljö där du kan lita på dina träningskompisar och där det är ok att ta det lugnt när det behövs utan att bli klassad som en fegis.


Är du intresserad av att komma igång med din träning tveka inte på att höra av dig, vi finns i Norrtälje och erbjuder olika träningsformer för alla.


Referenser42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page