top of page

Omväxling förnöjer

Träning ska vara förknippat med glädje! Om du gillar vad du gör kommer du att vara mer passionerad och därmed ha lättare att disciplinera dig de dagar då motivationen tryter. Det finns ingen anledning att lägga energi på att göra saker du ogillar, eftersom det finns otaliga alternativ att välja på.


Men vad är det som gör träningen kul? Jag kan enbart tala för mig själv, men i mitt fall är det en blandning av variation och nya målsättningar. Variationen hjälper till att bryta platåer i din träning där du stagnerat och inte kommer vidare, samtidigt som du undviker tristess. Att drilla samma Toreando-passering på samma sätt är lika tråkigt som att göra samma typ av armhävning dag efter dag. Betyder det då att du ska sluta drilla Toreando-passeringar eller sluta göra armhävningar? Absolut inte! Båda har sina klara fördelar för din fysik och din tekniska utveckling, men genom att variera utförandet kommer du att hålla hjärnan kreativ och därmed enklare undvika tristess genom monoton upprepning.


Exempel på detta kan vara att bryta rytmen i guard-passeringen, att gå två gånger åt ena sidan, en gång åt andra sidan, att variera med knee-cut pass eller varför inte lägga in cartwheel-pass nu och då? Grunden är fortfarande Toreando, men variationen stimulerar din kreativa sida.Och för dig som inte förstår ett ord av ovanstående kan jag relatera till armhävningar istället. Grunden är vanliga armhävningar, men går också att variera i oändlighet genom att göra Spiderman-pushups, Divebomber-pushups, Archer-pushups, Diamond-pushups och ja, du förstår vad jag menar. (videobeskrivning)Nya målsättningar är också något som gör träningen mer stimulerande. Låt oss säga att du har drillat armbar från guard en längre period och blivit förhållandevis bra på det. Vilka andra positioner kan du få en armbar från? Kanske från mount eller sidecontrol? Eller om du gillar guard, kan du gå på en armbar/ triangel/ armbar från guard, så att du får ett bättre flyt? Och även här vill jag ge dig som inte har en aning om vad jag pratar om ett annat exempel, fortfarande relaterat till Brasiliansk Jiu-Jitsu. Du kan sätta upp som mål att en träning fokusera helt på ditt försvar, så att du inte klappar en enda gång även om du rullar med den som är högre graderad än dig. Eller att bara klara av uppvärmningen utan att behöva avbryta och ta en paus.


Det är du som skapar dina målsättningar, efter dina förutsättningar men se till att ha mål i din träning, de kommer att gynna din utveckling och samtidigt ge dig mental stimulans, vilket i sin tur kommer att göra din träning mer glädjefylld.


Mikael Zingmark


35 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page