top of page
  • Skribentens bildMSA

Helande konfrontation?

En av de saker som skiljer Brasiliansk Jiu-Jitsu från andra träningsformer är att du från dag ett, första gången du kliver på mattan kämpar ansikte mot ansikte mot andra deltagare. Kärnan i BJJ är grundat i självförsvar och därför är träningen pragmatiskt upplagd för att du progressivt ska bli bättre på att hantera en realistisk försvarssituation. Det är denna konstanta, fysiska kontakt med andra människor i varierande grad av skicklighet och styrka som slipar dina färdigheter och ger dig reell kompetens. Det är svårt att beskriva i ord hur det är, Brasiliansk Jiu-Jitsu måste upplevas.


Många människor idag upplever minimal fysisk kontakt, där de går igenom en hel dag och inte ens skakar hand med en bekant. Här erbjuder BJJ-utövare varandra (utan att reflektera över det) en kraftfull, bekräftande, accepterande upplevelse, helt enkelt genom kroppskontakten och rörelserna som sker i BJJ. Kroppskontakten frisätter neurokemikalier i vår hjärna och hormoner i hela vår kropp, vilket gör oss mer ”mindfulla”. (https://www.bjjee.com/articles/understanding-

the-feel-good-chemicals- released-when-you-do-jiu-jitsu/)


Mindfulness är ett begrepp inom psykologi där människor uppmuntras att fokusera nuet och sluta grubbla över det förflutna eller framtiden. Mindfulnessövningar innefattar sådant som får individen att lättare vara närvarande och fokusera på det som händer här och nu. Samma nivå av omedelbar, fokuserad mindfulness är en vanlig, kraftfull effekt av BJJ. Uppriktigt sagt, när du har en motståndare på 100 kg som sitter ovanpå dig och försöker applicera en cross-collar choke, är det omöjligt att ägna mental energi till att oroa sig för hyran, skolan eller jobbet. I sådana situationer känner vår hjärna igen en överlevnadssituation och tvingar oss att fokusera med intensitet på vår omedelbara upplevelse.


När någon först börjar träna är det svårt att undvika att vara totalt passiv eller vara alltför fysisk och aggressiv. Men med tiden anpassar sig våra sinnen till dessa situationer och hittar platser där vi är säkra, där vi kan använda mer teknik och mindre styrka. man kan börja spela fysiskt schack, samt planera rörelser och reaktioner. Det är en fantastisk känsla att inse att du kan hålla dig lugn och trygg när du attackeras även av en större, starkare motståndare. Det är en anledning till att jag tror att BJJ kan vara en så kraftfull helande upplevelse för många kvinnor, inklusive de som har upplevt trauma. De fysiska upplevelserna av BJJ, förtroendet och förmågan att agera för att skydda sig själv kan öka någons känsla av personlig säkerhet. BJJ kan hjälpa dem att acklimatisera sig till fysiska situationer som obekvämt påminner om traumat och lära sig sätt att hitta trygghet, även mitt i fysisk konfrontation.


Mikael Zingmark


44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page