top of page

Brasiliansk Jiu-Jitsu – Det ultimata självförsvaret? Del 2

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så ger Brasiliansk Jiu-Jitsu möjligheten att justera mängden kraft eller våld som krävs i en situation, på ett sätt som andra kampsporter saknar. Det jag vill uppmärksamma med detta inlägg är skillnaden på Old School BJJ och New School BJJ och hur det kan vara avgörande för ändamålet självförsvar.


Ursprungligen kommer Brasiliansk Jiu-Jitsu från Judo, som har ett större fokus på den stående kampen och nedtagningar/kast. I modern tid har både Judo och Brasiliansk Jiu-Jitsu utvecklats enligt poänggivande system och blivit mer inriktade på sport och mindre inriktade på självförsvar.


Faktum är att i de flesta moderna klubbar är träningen helt baserad på sportvarianten av BJJ och att tekniker för självförsvarsanpassad BJJ helt eller delvis saknas. En fördel med den sportorienterade riktningen är att den även öppnar upp sporten och utvecklar den tekniskt, exempelvis genom de olika typer av guard-games som fullkomligen exploderat de senaste åren. En nackdel är dock att träningen riktad mot självförsvarsaspekten blir lidande och utövaren riskerar att invaggas i falsk trygghet gällande sina självförsvarskunskaper. Om du, exempelvis, aldrig övar på att ducka under ett slag och göra en double-leg takedown, hur ska du då kunna reagera adekvat i en stressande och hotfull situation? Alternativt att utföra en mount-escape när någon slår samtidigt?


En annan aspekt som brukar komma på tal när man talar om BJJ som självförsvar, är frågan om flera motståndare samtidigt, då är det väl inte lämpligt att hamna på rygg på marken? Och nej, det är det givetvis inte av flera olika anledningar, men om du skulle ha oturen att befinna dig i den situationen, skulle du då vilja ha praktiserat dessa kunskaper i en trygg och säker miljö innan eller inte? Det är självklart en retorisk fråga, med ett givet svar, men min poäng är följande: majoriteten av alla slagsmål, inklusive de med flera deltagare, tenderar att hamna på marken för eller senare, så du bör besitta åtminstone grundläggande kunskaper i att hantera situationen. Med det vill jag också säga att jag inte anser att det räcker med sportorienterad BJJ för att fullt adekvat kunna hantera en självförsvarssituation. Slag behöver adderas både stående och på marken.


Så Brasiliansk Jiu-Jitsu är ineffektivt på gatan? Nej, så är inte fallet. Det är ett oerhört effektivt verktyg att använda på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Traditionell Brasiliansk Jiu-Jitsu innehåller slag, så det är inget vi behöver lägga till, snarare återta och implementera i dess nuvarande form, för att på så sätt vässa verktyget extra och bli mer kompetent som utövare.


Mikael Zingmark


77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page