top of page

Är du försäkrad?

Har du säkerhetsbälte på dig när du åker bil?

Har du hemförsäkring?

Har du olycksfallsförsäkring?


Om du har svarat ja på någon av ovanstående frågor, så antar jag att du har försäkring eller använder bilbälte ifall något olyckligt skulle inträffa? Att du helst av allt undviker att det skulle ske något olyckligt, men OM det gör det, så har du tagit till de åtgärder du kan, för att kunna hantera situationen så bra som möjligt? Har jag rätt?


Då blir min nästa fråga: tränar du någon form av kampsport eller självförsvar? Om inte, varför inte? Vad skulle hända, om oturen är framme och du behöver försvara dig själv eller din familj från ett fysiskt angrepp? Skulle du kunna hantera situationen och ta dig därifrån helskinnad?


”It´s better to be a warrior in a garden, than a gardener in a war”. – Sun Tzu


I skolan ingår det i läroplanen att lära sig att simma. Är det enbart för att det är en rolig aktivitet eller tror du att det kan finnas någon mer, bakomliggande anledning? Jag anser att det är en nödvändig kunskap att kunna simma, inte enbart för att det är en kunskap som är potentiellt livsviktig för dig, utan även för att det är ett sätt att använda sin kropp i en helt ny miljö. På samma sätt ser jag Brasiliansk Jiu-Jitsu som potentiellt livsviktig för dig om du skulle råka hamna i en hotfull situation, men den grundläggande vinsten är att du lär dig att använda din kropp på ett helt nytt sätt, i en helt ny miljö.


Majoriteten av de människor som lär sig att simma, kommer inte att tävla i simning, på samma sätt som att majoriteten av de människor som lär sig Brasiliansk Jiu-Jitsu inte heller kommer att tävla i det. Det betyder dock att de fortfarande kan anamma sin nya kunskap och uppleva mängder av positiva fördelar utan prestige. Det är svårt att förklara det avkopplande och nästan meditativa med en simtur där du varvar mellan rygg och bröstsim, för någon som inte har grundläggande simkunskap. På samma sätt är det svårt att förklara det meditativa flow som kan uppstå vid ”slowroll” i BJJ, för någon som inte besitter de grundläggande kunskaperna.


Du behöver inte vara en duktig simmare för att kunna hoppa från en trampolin, simma under vattnet eller göra bakåtvolter från bryggkanten, du behöver enbart ha en grundläggande simkunskap för att kunna uppleva glädjen med lekar i vatten. På samma sätt behöver du inte vara en duktig BJJ-utövare för att kunna uppleva glädjen och hälsofördelarna med att träna, du behöver enbart ha en grundläggande kunskap och en approach som återspeglar samma lekfullhet som vid vattenlekar.


Mikael Zingmark


30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page